Teremtés heti rendezvények 2024.

Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport felhívására regisztrált 2024. évi teremtés heti rendezvények.

Teremtés heti akciót keresel a környezetedben vagy csak érdekel, hogy ki mit csinál ez alkalomból? Böngészd térképünkön az eddigi regisztrációkat és inspirálódj!

Te magad, közösséged is szervez programot a Teremtés hetére? Regisztráljatok: Teremtés heti akciók ökumenikus regisztrációja 2024

Teremtés heti rendezvények támogatása – pályázati kiírás 2024.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkaága kisösszegű pályázatot hirdet teremtés heti rendezvények megvalósításának támogatására.

A pályázat célja, hogy az evangélikus közösségekben a 2024. évi Teremtés hetén (2024. szeptember 29. – október 6.) országszerte teremtésvédelmi érzékenyítő és szemléletformáló események, rendezvények, akciók, megmozdulások, szervezett ünneplések valósuljanak meg, és hogy az eseményekről híradás érkezzen országosan.

Támogatást igényelni lehet bármely, a teremtésvédelem szellemiségében megrendezésre kerülő program megvalósításához szükséges eszköz, kellék, szolgáltatás igénybevételére. Lehet például kirándulás útiköltsége, ökumenikus szabadtéri istentisztelet kellékei, közös étkezés alapanyagai, szemléletformáló előadás elődadói díja, környezetjavító tevékenységek eszközei, teremtésvédelmi érzékenyítő foglalkozás alapanyagai stb.

A pályázható összeg: 40-90 ezer forint.

A pályázatra való jelentkezés feltétele az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által meghirdetett „Teremtés heti helyi akciók” közé való előzetes regisztráció:

Teremtés hete 2024. helyi akció ökumenikus regisztrációja.

Pályázók köre:

  • evangélikus egyházközségek (és plántáló egyházközségek)
  • evangélikus nevelési és oktatási intézmények
  • evangélikus diakóniai intézmények

Csak önálló jogi személyiséggel rendelkező egyházközség adhat be pályázatot.

Pályázatot benyújtani az alábbi linken, az űrlap hiánytalan kitöltésével lehetséges:

Teremtés hete rendezvények 2024. – pályázati űrlap

Jelentkezési határidő 2024. szeptember 12., csütörtök 24:00

A teljes pályázati kiírás itt érető el:

A Teremtés hete idei kiemelt témája: A remény zsengéi – “Mert a teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését” (Róm 8,19). Kapcsolódó segédanyagok az ökumenikus honlapon elérhetőek.

A remény zsengéi

– Elérhető a 2024. évi Teremtés hete füzet

A mai napon, szeptember 1-jén, a teremtésvédelem világimanapján adja közre az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa a Teremtés hete segédfüzetet, és hív minden istenhívő közösséget, hogy csatlakozzon az idei ünnepléshez 2024. szeptember 29. és október 6. között.

 A remény zsengéi – „Mert a teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését.” (Róm 8, 19) a címe az idei teremtés heti segédanyagnak, mely Pál apostol Rómabeliekhez írt levelének jól ismert és sokat idézett szakaszán alapul. (Róm 8, 19-25 – Isten fiainak reménysége) A füzet végigkalauzol bennünket az igeszakasz teológiai értelmezésével indítva az egyes versek kulcsfogalmain. Ezek adják a napi meditációk alapját, melyek segítségével elmélyülhetünk abban, hogy mit jelent Isten fiainak, avagy a Teremtés papjainak lenni, olvashatunk a hiábavalóságnak alávetett világ állapotáról, vagy arról, hogy mit jelent a szabadság ajándéka, hogyan feszül ki az időben a sóhajtozva vajúdó várakozás, mit hoz a világba a Lélek zsengéje, van-e igazi remény, és vajon van-e hit mindehhez türelemmel és várakozással viszonyulni.

Amikor a világ jelenlegi állapotát szemléljük, vagy annak elkeserítő nehézségét éljük át, hogy jobbító szándékaink, béketeremtő erőfeszítéseink, a romlásnak és értelmetlen pusztításnak ellenszegülni törekvő küzdelmeink magukba hullanak, megrekednek, akkor kiemelten fontos, hogy találjunk módot elcsendesedni. Merjünk önmagunkba és világunk hatalmas valóságának összetettségébe bátran tekinteni, és merjünk hitbéli gyökereinkhez, forrásainkhoz, valamint jól ismert, alapvető fogalmaink valódi értelmének kereséséhez visszatérni.  A saját indíttatásunkra és a reményünk alapjára való őszinte kérdezés a válságok közepette is segítségünkre lehet istenhitünk megújulásában és az igazi remény megtalálásában, megélésében.

A hagyományosan napi meditációkra, imádságokra és gyakorlati segédletre osztott füzetben idén bőséggel találhatunk inspiráló történeteket: közösségi jógyakorlatokat és egyéni életutakat, amelyek jól mintázzák a reményt közvetítő Isten-fiak munkáját a világban. A gyakorlati anyagok segíthetnek egy meditatív imaösvény kialakításában vagy egy egész ifjúsági csendes-nap/lelki-nap programjának összeállításában, valamint a segédanyag tartalmaz film- és könyvajánlókat és játékos feldolgozó feladatokat. Az összeállításban helyet kapott egy tanulmány is, mely abban segít eligazodni, hogy ha világunk állapotát kívánjuk megismerni, akkor vajon hol és hogyan találhatunk erre hiteles forrásokat.

Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által készített és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által közreadott Teremtés hete segédanyag immáron hagyományosan illeszkedik a nemzetközi Season of Creation (A teremtett világ védelmének szentelt ünnepi időszak) eseménysorozat tematikájába és rendjébe. A mai napon ünnepelt Teremtésvédelmi világimanap az az alkalom mellyel az őszi Teremtés Ünnepi Időszaka a kezdetét veszi, és melynek utolsó hetét a Teremtés heteként ünnepeljük Magyarországon. A nemzetközi közösség és a hazai ökumenikus teremtésvédelmi közösség hív minden hívő közösséget, hogy csatlakozzon az idei ünnepléshez imádkozással, Isten dicsőítéssel, környezetjavító tevékenységgel, közösségi összefogással, és ossza meg eseményeinek reményt adó hírét a környezetével, „mert a teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését”.

Kapcsolódó anyagok:

Teremtés hete hírek, segédletek, eseménynaptár folyamatos frissítés alatt elérhető a A teremtés ünnepe (teremtesunnepe.hu) oldalon.

Teremtés hete 2024. füzet, plakát helyi események hirdetéséhez és közösségi média felületekre optimalizált képanyag elérhető az alábbi aloldalon: 2024: A remény zsengéi | A teremtés ünnepe (teremtesunnepe.hu)

Helyi események híradás és regisztráció az ökumenikus eseménynaptárba az alábbi Google-űrlapon lehetséges: Teremtés heti helyi akció regisztráció 2024.