Közösségben remény – Teremtés hete 2020.

“A remény nem csal meg.” – volt idei témája a Teremtés hetének Pál apostol Rómabeliekhez írt levele alapján (Róm 5,5a). Az idei, 2020-as év rengeteg bizonytalanságot hozott, és főként a közösségi eseményekben, ünneplésekben, a közösség megélésében, a találkozásokban – vagy azok hiányában – szembesülhettünk a bizonytalanságok ellenére is megfogalmazható, átélhető remény fontosságával. Az alábbiakban az idei Teremtés hete közös ünneplésében részt vevő evangélikus gyülekezetek és intézmények híradásait, reményünk kreatív közösségi kifejezésének eseményeiről szóló beszámolóit adjuk közre a résztvevők saját írásai alapján.

Köszönet minden közösségnek a tartalmas programokért, a teremtett világ óvására tett erőfeszítésért, az érzékenyítő, nevelő munkáért és a szép színes híradásokért, amelyeken keresztül is láthatjuk, van miért hálát adnunk a Teremtőnknek.

Isten áldja közösségeinket!

*

Teremtés hete az Aszódi Evangélikus Gyülekezetben

Megszépült az aszódi evangélikus templom kertje – Zsemberovszky Veronika írása, Aszódi Evangélikus Gyülekezet

Gyülekezetünkben a Teremtés hetét 2019-ben tartottunk meg először. Sok ötletünk volt már az idei évre is, de a járvány nagy kihívások elé állított bennünket. Igyekeztünk olyan programokat kitalálni, melyekkel minél több embert elérünk, megmozgatunk, ugyanakkor (betartva a járványügyi előírásokat) megtarthatjuk a kötelező távolságot. Evidens volt tehát, hogy a helyszín templomunk kertje lesz, amely gyönyörű, rendezett, de nagyon kevés a virág és sajnos néhány fa már a végét járja. Vásároltunk négy facsemetét, rózsa, krizantém és levendula töveket, illetve tavaszi virághagymákat, már csak néhány dolgos kéz hiányzott. A szomszédos evangélikus általános iskolából érkezett a segítség. Két osztály csatlakozott a kertszépítő akcióhoz osztályfőnökeik Tündi néni (4.a osztály) és Márti néni (1. osztály) vezetésével, 2020.október 2-án (pénteken).

Lőrincz Csaba, lelkész, ásót ragadott és előkészítette a talajt a virághagymák számára. Gyülekezetünk néhány vállalkozó szellemű tagja elültette a rózsa, krizantém és levendula töveket. Eközben a gyerekek zsák számra gyűjtötték a lehullott leveleket, majd gondosan a virághagymákat is a földbe helyezték. A facsemeték ültetésében a legkisebbek segédkeztek. A délutánt közös énekléssel és imádsággal zártuk.

Egy almafát a vasárnapi istentisztelet után a gyülekezettel közösen ültettünk el.

Most örömmel és Isten iránti hálával tekintünk körbe templomunk kertjében és bár a változás nem szembetűnő, szívünkben mégis ott a remény, hogy eljön a tavasz és új rügyeket fakaszt, új hajtásokat nevel. Nincs más dolgunk, mint türelmesen várakozni…

*

Teremtés hete a Bakonyszentlászlói Evangélikus Gyülekezetben

Teremtés hete ünneplése először Bakonyszentlászlón – Szakos Csaba írása, Bakonyszentlászlói Evangélikus Gyülekezet

A Bakonyszentlászlói Evangélikus Egyházközség is csatlakozott a Teremtés Hetének országos rendezvénysorozatához. Így az utolsó napokban október 03-án a Pannonhalmi Bencés Főapátságba látogattunk el, amely Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Megtekinthettünk egy filmet a szerzetesek életéről, az apátságról. A szerzetesekkel együtt imádkozhattunk, majd Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntésével és áldásával folytathattuk utunkat. A napunk hátralévő részében idegenvezetéssel a gyógynövénykertben és pincészetben jártunk. Soli Deo gloria!

*

Teremtés hete a Bakonytamási Evangélikus Gyülekezetben

Teremtés heti hálaadás – Szakos Csaba írása, Bakonytamási Evangélikus Gyülekezet

Teremtés Hetét 2020-ban szeptember 27. és október 4. között ünnepeljük. Idei témánk Teremtő bizonytalanság – “A remény nem csal meg” Róm 5,3-5 alapján.  A Bakonytamási Evangélikus Egyházközség is csatlakozott a Teremtés Hetének országos rendezvénysorozatához. Figyelmünket így is a teremtett világ védelmére fordítsuk. A templomkert rendezést követően október 04-én hálaadó istentisztelet keretében a szabadtéri részében a résztvevők virágokat és tujákat ültettek. A héten a hittanosoknak adatott még egy kirándulás, utunk során megcsodálhattuk a Isten teremtett világának szépségét, ami szintén a mi Urunk dicsőségét hirdeti.

*

Teremtés hete a Bizsu Közösségi Térben a Pilisi Evangélikus Gyülekezettel közösen

A Bizsu ház meg/áldott fügefája – Kotyinszkiné Gajdos Szilvia írása, Bizsu Közösségi Tér és Pilisi Evangélikus Gyülekezet

2020.10.03-án a pilisi Bizsu Közösségi Házban a Pilisi Evangélikus Gyülekezettel közreműködve egy egész napos szabadtéri programon lehettünk együtt a házba járó gyerekekkel és önkéntes segítőinkkel. Kotyinszkiné Gajdos Szilvia evangélikus hitoktató, a pilisi gyülekezet tagja a Teremtés történetével ismertette meg a gyerekeket, melyet kézműves foglalkozással színesített. Ezután a teremtett föld óvásának jegyében , Műveld és őrizd! “a ház körüli udvart és kertet szépítgettük, a lehullott levelektől, melyet a közösen összeépített komposztálóba tettünk. A házban felhalmozódott lomot a helyi szeméttelepre szállítottuk. A környezetünk védelmének érdekében a petpalack összenyomó készüléket Szöllősi István Sándor evangélikus lelkész felszerelte, amit ki is próbáltunk. Ezentúl a műanyag hulladékot is szelektíven tudjuk gyűjteni a házban. Ebédre a ház asszonya Borika lecsót készített nekünk bodaggal (cigánykenyér) és lángost sütött a gyermekeknek. A napunk végén a gyerekekkel elültettük a fügefát a ház kiskertjébe, majd a pilisi evangélikus gyülekezet lelkészei Kárnyáczki Eszter és Szöllősi István Sándor által tartott áhítatával és résztvevők megáldásával zártuk programunkat.

Egy igazán áldott napot töltöttünk együtt az Isten jelenlétében. Gyönyörű napsütéses időnk volt, az Úr ránk ragyogtatta arcát. Sok közös élménnyel és a Teremtett Földünk iránti hálával búcsúztunk egymástól. Abban egyetértett mindenki, hogy folytatjuk. … , Jézus így válaszolt nekik: “Higgyetek Istenben! Bizony, mondom néktek, hogy aki azt mondja ennek a hegynek: Emelkedjél fel, és vesd magadat tengerbe! – és nem kételkedik szívében, hanem hiszi, hogy amit mond, az megtörténik -, annak meg is adatik az. Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek.” Mk 11,22-24.

*

Teremtés hete a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezetben

Gyülekezeti nap a Teremtés hetén – Bolba Márta írása, Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet

2020 szeptember 27-én a Józsefvárosi evangélikus gyülekezet teremtés ünnepi gyülekezeti napot tartott. Az istentisztelettel párhuzamos gyermekfoglalkozást SlezákBence és Pászti Noémi vezette, témája a kenyérszaporítás története volt. Az istentiszteleten a Teremtés hete füzetben szereplő ige alapján Románné Bolba Márta hirdette az igét a szemlélődés és a cselekvés összhangja az istenkapcsolatban címmel. Az igehirdetést a jubileumi év és a nyugalom napjának megünnepléséért írt ima ihlette. A gyülekezeti napon részt vett 30 fő, 21 felnőtt és 9 gyermek. Lencsefőzeléket ebédeltünk. A programot a Mandák-kertben valósítottuk meg: szabad téren, távolságtartásban énekeltünk, kertészkedtünk, ismerkedtünk a komposztálással és komposztföldbe ültettünk, vászon táskát festettünk és 100 liter környezetbarát folyékony mosószappant készítettünk, amit a gyülekezeti tagjainknak és a Filadelfia Egyházközség Biztos Kezdet Gyerekházának adományozunk.

*

Teremtés hete a Dunaújváros-Kisapostagi Evangélikus Gyülekezetben

Hálaadó istentisztelet és a templom környezetének gondozása a Dunaújváros-Kisapostagi Evangélikus Gyülekezetben

*

Teremtés hete az Evangélikus Hittudományi Egyetem kertjében

Teremtés hete az evangélikus kampuszon – Koltai Zsuzsi írása

A Teremtés hetén, 2020. október 1-én délután az Evangélikus Hittudományi Egyetem, az Evangélikus Teológus Otthon és a Melanchthon Szakkollégium diákjai, tanárai és munkatársai közösségi gyógy- és fűszernövénykert ültetést tartottak a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkaágának szervezésében. Borsodi Bence kertészmérnök, a Megyeri Szabolcs Kertészet munkatársa gondoskodott az alkalom szakmai koordinálásáról, a “lelki kertészkedést” pedig Réz-Nagy Zoltán tartotta.

Az alkalomról részletes hírt és fotóalbumot korábban itt tettünk közzé: http://arterm.hu/index.php/2020/10/06/teremtes-hete-a-kertben/

*

Teremtés hete a Gyulai Evangélikus Gyülekezetben

Madárodú és sütőtök: Teremtés hete Gyulán – Pápai Attila írása, Gyulai Evangélikus Gyülekezet

A Teremtés hete alkalmából megrendezett programunkkal a gyülekezet tagjainak, leginkább a gyermekeknek ds a fiataloknak a környezettudatos életszemléletét szerettük volna erősíteni. A gyülekezetben és a hittanórákon meghirdetett alkalmon a madarakra koncentráltunk. Szakszerű madárodúkat készítettünk, amelyeknek a méretre vágásában a nagyobb fiúk és a felnőttek segédkeztek, az összeszerelésben már kivették a részüket a kisebbek is. Mindeközben finom szezonális gyümölcsöket (almát, körtét, sütőtököt) falatoztunk. Az elkészült madárodúkat mindenki hazavihette kihelyezni, a megmaradt odúkat pedig az erdei iskolával egyeztetve a tanösvényükre fogjuk kihelyezni egy biciklitúrával összekötött alkalommal. Vendégelőadónk, Boldog Gusztáv, a nemzeti park munkatársa segítségével a közeli parkban tettünk terepszemlét, ahol megismerkedhettünk a leggyakrabban előforduló madárfajokkal, a különböző fák jellemzőivel, és megtanulhattuk, hogy miért fontos a madárodúk kihelyezése.

*

Teremtés hete a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában

Teremtés heti programok a Gyurátz Iskolában – Böröczkyné Dózsa Lívia írása, Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, Pápa

A „Teremtés hete” iskolánk hagyományosan megrendezendő programja évek óta. Fontos célunk, hogy gyermekeink legyenek képesek a teremtett világ szépségeit felismerni és megőrizni, tudjanak a megteremtett értékek között úgy élni, hogy a lehető legkevesebb károsodást okozzák.

Az iskolarádió által közvetített áhítattal kezdődött rendezvénysorozatunk. A jelen helyzetben nagy hangsúlyt fektettünk az egészség védelmének fontosságára. Ennek jegyében az ötödik osztályosokkal, valamint a Konyhatündér szakkör tagjaival egészséges ételeket készítettünk, és kóstoltattunk. Minden osztályban szerveztünk kézműves foglalkozást az újrahasznosítás jegyében.Tömbösített technika óra keretében a dísznövények ápolásáról tanultunk, beültettük iskolánk virágládáit, és átültettük a tantermeket díszítő szobanövényeket. Egyik napközis csoportunk megtisztította az iskola környékét az eldobált szeméttől.

Reménységünk szerint programjaink segítségével sikerült tanulóinknak megmutatni, hogy milyen sokat tehetnek ők is teremtett világunk megőrzéséért.

*

Teremtés hete a Nyáregyházi Evangélikus Gyülekezetben

Faültetés közösségben – Sánta József írása, Nyáregyházi Evangélikus Gyülekezet

Lelkes gyerekcsapat gyülekezett össze a Nyáregyházi Evangélikus Leányegyházközség parókia udvarán. A Teremtés hete keretében néhány facsemete került elültetésre és így egy jó kis közösségi programot kerekedett a gyülekezetünkben.

A jelenlegi helyzetben csak szűkös keretek között és nagy odafigyeléssel lehet szervezni bármilyen alkalmat, így éppen jó programnak ígérkezett egy kis kerti munka és a lehullott levelek összeszedése, hogy összehívhassuk gyülekezetünk hittanosait. A kis gyerekcsapat hamar belepte az udvart hitoktatójuk Kotyinszkiné Gajdos Szilvia vezényletével, gereblyével és talicskával láttak neki a munkának, míg mások pedig az itt lakók játékos kutyáját vették gondozásba.

Mikor az utolsó fa is beérkezett, Pollák István helyi kertész, aki már sokat segített a gyülekezetünkben, valamint a pénztárosunk Lipót Zsolt helyezték ki a fákat és elkezdődhetett a gödörásás. Sajnos kemény talajba vágtuk az ásónkat, megérződött a kevés nyári eső, így a föld bizony megizzasztotta a kicsiket és a nagyokat, beleértve a gyülekezet lelkészét is. Jól is jött a félidőben a szünet, hiszen a néhány gyülekezeti tagunk jóvoltából egy hatalmas adag palacsintával, süteménnyel és üdítővel sikerült visszapótolni az energiát. Majd a cukorkóma és rövid szusszanás után jöhetett a sok locsolókanna, és végül közös és kitartó munkával földbe került az apostoli létszámú famennyiség.

A Teremtőnk iránti hálával, egyik hittanos felvetésére elmondtuk közösen az apostoli hitvallást, majd imádkoztunk és hangos Erős vár a mi Istenünk köszönéssel véget is ért a nap.

*

Teremtés hete a Sikátori és Veszprémvarsányi Evangélikus Gyülekezetekben

Méhészetről a Teremtés hetén – Szakos Csaba írása, Sikátori és Veszprémvarsányi Evangélikus Gyülekezetek

Teremtés hete országos programba a Veszprémvarsányi Evangélikus Leányegyház bekapcsolódva október 04-én tartott hálaadó istentiszteleten, Németh Gyula méhész mézes előadását hallhattuk a hálaadó istentisztelet után. A hálaadás kosarából részesülve senki sem távozott üres kézzel otthonába. Presbiterünk kiemelte a méhek fontosságát, akik nélkül nem lenne élet és a propoliszt ajánlotta immunrendszer erősítőként ebben a járványos helyzetben. A pannonhalmi szerzetesek asztalához is odatelepedhettünk morzsa szedésre az ottani közösség lelkiségébe kaptunk betekintést és bőséges, finom ételt fogyaszthattunk el.

***