Tájékoztatás az Agrárminisztérium faültetési programjáról

Településfásítási programot hirdetett Nagy István agrárminiszter tízezer fő alatti lakosszámú települések részére.

A miniszter hangsúlyozta, hogy erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésének támogatására, amelyben a kormány és a szaktárca is partner. A fásítással, de akár már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. A fával borított területek növelése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket.

A programba, amelynek célja elsősorban a közterületek, valamint az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítása, június 15-től július 31-ig jelentkezhetnek az önkormányzatok, a településen működő állami, önkormányzati és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek.

A program főbb részletei:

Minden 10 ezer főnél kisebb magyarországi település részt vehet a programban. (A településre vonatkozó adatokat a KSH 2019. január 1-i adatai alapján összeállított listában lehet ellenőrizni.)

A programra egyházi intézmények és egyházi szervezetek is pályázhatnak.

Minimum 10 maximum 30 db fát lehet igényelni (egy településről csak egy szervezet igényelhet fát).

Regisztráció és igénylés 2020. június 15. 10 órától a készlet (12.000 fa) erejéig, de legkésőbb 2020. július 31-ig lehetséges.

A regisztráció és igénylés menete:

  • a település nevének megadása,
  • az igénylő szervezet adatainak megadása (megnevezése, adószáma, címe, hivatalos képviselő neve, kapcsolattartó elérhetőségei).
  • nyilatkozni kell arról, hogy az igénylő rendelkezik
    • a település önkormányzatának hozzájáruló nyilatkozatával,
    • az ültetési terület tulajdonosának 5 éves fenntartási nyilatkozatával.
  • választott fafajok és darabszámok megadása (összesen minimum 10, legfeljebb 30 darab fa)

Regisztráció elérhetősége: https://orszagfasitas.hu/belepes/

További információk: https://orszagfasitas.hu/telepulesfasitasi-program/igenylesi-utmutato/

*

A Településfásítási Program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési Terve alapján a VP-20.2-16 „A magyar nemzeti hálózat működését szolgáló technikai segítségnyújtás” projekt keretében valósul meg. A 12 ezer fát, valamint azok szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja. Az Agrárminisztérium által kezdeményezett program megvalósulását a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatjaa projektirodát az Országos Erdészeti Egyesület működteti.