Hallod a teremtmények hangját?

Teremtés heti híradások 2022.

A 2022. évi Teremtés hete a Szent ez a hely, ahol állsz – Halld meg a teremtmények hangját! témáját járta körül. A rendkívül sokszínű és gazdag témához rendkívül sokszínű és ötletekben gazdag ünneplés csatlakozott. Az alábbiakban örömmel és szeretettel adjuk közre az evangélikus közösségekből érkezett híradásokat a helyi teremtés heti eseményekről. Hallod a teremtmények hálaadó hangját? Látod odaadó ünneplésük gazdag szépségét? Szent ez a hely, ahol állsz! Oldd le sarud, és vedd észre, a teremtés Isten miatt otthon: az ünnep helye és a nyugalom háza.

***

Családi nap a csimpánzokért – Ajkai Evangélikus Egyházközség, Kovácsné Sterczer Rita írása

Teremtés hete az ajkai evangélikus gyülekezetben

2022. október elsején került megrendezésre Ajkán a “Telcsivel a csimpánzokért – teremtésvédelmi családi nap”. Az Ajkai Evangélikus Egyházközség és a Jane Goodall Intézet Magyarország közös programja keretén belül szülők és gyerekek közösen vehettek részt egy délelőtti játékos vetélkedőn, ahol többek között telefonhajító verseny, álarckészítés, IPhone-curlingezés közben ismerkedhettek meg elsősorban a telefon újrahasznosítás fontosságával és a teremtett világ ilyen formában való megőrzésével. Délután pedig egy előadás hangzott el Kádár Andrástól, az intézet vezetőjétől ugyanebben a témában, amit egy jó beszélgetés követett.

***

Minden teremtmény dícséri Istent – Aszódi Evangélikus Egyházközség, Zsemberovszky Veronika írása

Teremtés hete az aszódi evangélikus gyülekezetben

Az aszódi evangélikus gyülekezet 2019-ben kapcsolódott be a „Műveld és őrizd!” Evangélikus Egyházi Teremtésvédelmi programba, idén már negyedik éve ünnepeljük meg a teremtés hetét.  A programok eddig megmaradtak a gyülekezet keretei között, de idén tágult a megszólítottak (segítők, résztvevők) köre. Aszódon az egyes felekezetek igen jó kapcsolatot ápolnak egymással, rendszeres éves alkalmaink is vannak (imahét, ökumenikus tábor), ráadásul a nyár folyamán létrejött az „Egyek Legyenek” Ökumenikus Alapítvány is. Az alapítvány kuratóriumán keresztül így megszólítottuk az egyes felekezeteket, hogy vegyenek részt a teremtés hetének szervezésében, lebonyolításában. Ezen kívül az Aszódi Polgármesteri Hivatal és más helyi intézmények, közösségek, vállalkozók is bekapcsolódtak.

A teljes hét programját az idei évben kiadott teremtés heti füzetre alapoztuk. Központi témánk: Szent ez a hely, ahol állsz – Halld meg a teremtmények hangját!

A Teremtés hetének kezdetére létre hoztunk egy imaösvényt a helyi Berek erdőben, melyet először is meg kellett tisztítani a sok szeméttől, melynek elszállítását az Aszódi Polgármesteri Hivatal vállalta magára. Az ösvényen ezután állomásokat alakítottunk ki (ima táblák és ülő alkalmatosságok kihelyezésével), ahol a természet különböző hangjaira figyelhetnek az arra járók (Isten, kövek, növények, kicsinyek, állatok, vizek, ég). A „kövek hangja” nevű állomás különlegessége, Dániel János (helyi sírköves vállalkozó) jóvoltából, hogy az imádságot egy gránit táblán olvashatjuk. Az „állatok hangja” nevű állomásra illusztrációként az aszódi Petőfi gimnázium tanulói készítettek színes rajzokat erdei állatokról, ezekhez rövid, frappáns verseket párosítottunk. A képek és a versikék kihelyezése még folyamatban van. Az imaösvényhez egy füzet is készült, mely az imádságokon kívül bibliai igehelyeket is tartalmaz az egyes hangokkal kapcsolatban azok számára, akik szeretnének jobban elmerülni a témában. A hét során a folyamatos esőzések miatt kevesen vállalkoztak arra, hogy ellátogatnak az ösvényre, de a lehetőség a jövőben is adott lesz a teremtmények hangját meghallani vágyó vándorok számára.

A hét első napján figyelmünket az égre fordítottuk és Szakács Tamás lelkész úr vezetésével hallgathattunk bele a „kozmosz mozgó erőinek zajába”. Lelkész úr a teremtés történet és a kozmológia kapcsolatáról tartott érdekfeszítő és gondolatébresztő előadást.

Hétfőn csendes áhítattal egybekötött zenés este során Isten hangjára figyeltünk. Az áhítaton Rápolty Dávidné, református lelkésznő szolgált, majd a baptista gyülekezetből Kovács Ferencné szavalta el Mécs László: A Mindenség balladája című versét. Az este további részében a Bájoló zenekar koncertjét hallgathatták meg a résztvevők.

A keddi előadás nem a teremtés hetének apropóján lett megszervezve. A Podmaniczky Júlia Nőegylet már korábban meghívta a Czeizel intézetből Dr. Szűcs Zoltánt, meddőségspecialistát. Mivel úgy gondoltuk, hogy a téma illeszkedne a teremtés hetének egyik témájához a „kicsinyek hangjához”, a nőegylet ezzel az előadással bekapcsolódott a Teremtés hetének ünneplésébe.

A szerdai napon a köveké volt a főszerep. Az evangélikus gyülekezeti teremben helyi gyűjtők, név szerint: Botka Csaba (képviselő), Blaubacher Zsófia (evangélikus gyülekezet gondnoka), Bobály Márta (evangélikus általános iskola tanára) és Zsemberovszky Regő (evangélikus általános iskola 2.a osztályos tanulója) ásványaiból rendeztünk kiállítást „Ásványok a Bibliában” címmel. Az alkalmat Bodai János, az evangélikus gimnázium földrajz szakos tanár nyitotta meg igazán szórakoztató és interaktív előadásával. A baptista gyülekezetből Kovács Ferenc (nyugalmazott pedagógus, érmegyűjtő) színesítette a kiállítást különleges Krisztus korabeli arany és ezüst érméinek bemutatásával. Később a kiállítást az Aszódi Evangélikus Baba – Mama Klub tagjai, valamint a vasárnapi iskolások is megcsodálhatták.

A csütörtöki napon a baptista gyülekezeti teremben gyűltünk össze, ahol Papp Szabolcs (baptista lelkész, méhész) vezette be a hallgatóságot a méhek világába. Az előadáshoz kapcsolódva Budai András és Kovács Ferenc baráti gitár és mandolin duója zümmögő dallamokkal örvendeztette meg a közönséget.

Péntek délelőtt Zsemberovszky Veronika (evangélikus gyülekezet hitoktatója) az aszódi Petőfi gimnázium egészség napján, a vizek és az egészség védelmének jegyében tartott három osztályban szappanfőző bemutatót, majd a diákokkal házi dezodort és bőrradírt készítettek. Másnap az evangélikus gyülekezeti teremben várta az érdeklődőket hasonló foglalkozással.

A Teremtés hetének ünneplésébe az aszódi evangélikus általános iskola alsó tagozata is bekapcsolódott. A gyülekezetből nagyon sokan kötődnek az intézményhez vagy azért, mert ott tanítanak/dolgoznak, vagy azért, mert ott tanulnak, így folyamatosan törekszünk arra, hogy lehetőség szerint a gyülekezeti események az iskola falain belül is teret kapjanak.

Molnárné Jurinka Tünde (gyülekezetünk másodfelügyelője, ev. általános iskola tanára) vezetésével egész héten a teremtmények hangjára figyeltek. Az osztályfőnökök számára a Teremtés heti füzetből merítve minden napra kidolgozott egy-egy témát kérdésekkel, imádságokkal kiegészítve vezérfonalként, melyet változatos formában (beszélgető kör, kreatív foglalkozás, előadás, tanóra stb.) dolgozhattak fel saját osztályaikkal. Az imaösvény mintájára minden reggel a bejáratnál egy-egy a nap témájához kapcsolódó apró tárgy, versrészlet fogadta az iskolába érkezőket, ezzel hangolódtak az adott napra.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Gáncs Péter, nyugalmazott püspök úr, elfogadta meghívásunkat és a Teremtés hetét lezáró, hálaadó istentiszteleten ő végezte az igehirdetés szolgálatát. 

Áldásokban, örömökben, új ismeretekben, csendekben és találkozásokban gazdag hetet tudhatunk magunk mögött, mely hatalmas összefogás eredményeként jött létre, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták azt a témát, tevékenységet, mely leginkább megszólította őket.

***

Erdőfürdő a Galga mentén – Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Sághyné Kiss Katalin írása

Teremtés hete az Aszódi Evangélikus Gimnáziumban

Kissé ködös reggel fogadott minket október 15-én, az iskolánk tanári karának szervezett rekreációs kirándulás napján. Kedvünket mindez nem tántorította el, hiszen tudtuk, hogy ez nem tarthat sokáig, a köd felszáll, és napsütéses időnk lesz, mire az erdőhöz érünk.  Erdei fürdőnk során először az ősz színeit csodáltuk meg, amik még csillogóbbak voltak a leveleken lévő ködcseppek miatt. Utunk során a színek mellett az erdő hangjaira, illatára és magunkra figyeltünk. Sétánk során hálát adtunk Isten csodálatos fantáziájáért, mindazért, amiket a teremtésben nekünk ajándékozott, hogy együtt, a felelősséget felvállalva uralkodjunk a ránk bízott környezetért. A lelki felfrissülést követően gombaszakértő vezetésével ehető gombákat gyűjtöttünk a közösen elfogyasztott ebédhez. A gombák megismerésével megtanultuk, hogy Isten mindent javunkra alkotott. A ködöt, a testet-lelket felmelegető napsugarakat, az erdő csendjének és illatának felfrissítő légkörét, a fókuszált figyelmet.

***

Táplál az erdő – Bakonytamási Evangélikus Egyházközség, Szakos Csaba írása

Teremtés hete a bakonytamási evangélikus gyülekezetben

2022. szeptember 25-én vasárnap reggel gombász túrára indultunk Vidra Gyula gombaszakellenőr vezetésével a Bakonyba. Minden résztvevő gyűjtötte a kosarába a gombákat, majd asztalokra lettek kitéve, ahol elkezdődött a gombavizsgálat, nagyon sok érdekes dolgot hallhattunk. tanulhattunk meg a gombákról. Nagyon tartalmas napot tölthettünk a természetben, ismerkedve a teremtett világ szépségével. Elhatároztuk, hogy hasonló programokat szervezünk a jövőben is közösségünk tagjai számára. Sajnos délután eleredt az eső e miatt a szabadtéri istentisztelet nem a tervezetnek megfelelően lett megtartva, hanem az áhítatot egy fedett helyen tartottuk meg. A bevizsgált gombákat pedig jóízűen elfogyasztottuk. Szeptember 28-án a helyi hittanos gyerekekkel keltünk útra kerékpárral hittanóra keretében és megcsodáltuk többek között a hatalmas nagy őzlábgombákat. Az idő rövidsége miatt a növényeket és fákat nem tudtuk még teljesen beszerezni, ez még folyamatban van és terveink szerint még ebben a hónapban közösen fogjuk elültetni őket, egy újabb közösségi program keretében.  

***

Bibliáról mesél a táj – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola,  Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, Szarvas, Horváth Z. Olivér írása

Teremtés hete a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Iskolában

Az elmúlt héten megvalósult Szarvason a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Művészeti Alapiskola közreműködésével a Teremtés heti rendezvénysorozat.

Vasárnap az Ótemplomban családi istentiszteleten, majd hétfőn az iskolaközösség jelenlétében, diákistentiszteleten Horváth Anikó evangélikus lelkésznő szolgálatával ünnepelték a Teremtés Hetének megnyitását.

A hét folytatásában az osztályok három napos vetélkedősorozaton mérték össze tudásukat és Isten teremtett világára való nyitottságukat. A vetélkedő győztese (3c osztály) a Szarvasi Arborétum bibliai téma parkjában vehetett részt egy osztálynapon.

Décsei Mónika az arborétum munkatársa sok olyan érdekes dologra hívta fel figyelmet, ami nélküle talán rejtve maradt volna. A bibliai témaparkban már inkább a gyerekek meséltek, Horváth Z. Olivér iskolalelkésszel közösen a körülöttük életre kelt történetekről.

***

Jeles napokkal a Teremtés hetére – Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Schaller Bernadett és Kovács Andrea írása

Teremtés hete a Bonyhádi Petőfi Sándor Iskolában

A Teremtés hete lehetőséget adott a szeptemberi és az októberi jeles napok komplex megközelítésére, közös iskolai megünneplésére. Célunk az volt, hogy minél több gyermeket „megmozgassunk“, valamint környezetvédő közösségi szerepvállalásra is ösztönözzük a tanulókat.
Az állatok világnapjára alsó tagozaton rajzversennyel készültünk, a hét folyamán elkészített alkotások a Solymár Imre Városi Könyvtárban kerültek díjazásra és kiállításra. A népmese világnapja alkalmából rajzórákon meseillusztrációt készítettünk, a legszebb alkotásokat iskolai szinten külön jutalmaztuk. A rajzpályázatokon minden alsós osztályunk részt vett, köszönjük a rajzot tanító és a zsűriző kollégáink (Lovászné Till Ágnes, Vértessyné Beck Éva, Bölcsföldi Márta) munkáját. Pusztai Istvánné mesemondó tanulói minden osztályba ellátogattak, színvonalas mesemondással örvendeztették meg társaikat. A harmadik évfolyam, Pusztai Istvánné irányításával (3.B, 3.C, 3.D), az iskola udvarának takarítását és a madáretetők feltöltését vállalta. Köszönjük Wittinger Ferenc segítségét! A 2.B osztály (Reiser Kornélia szervezésében) az egykori  iskolakertbe telepített új növényeket, Sántáné Havasi Helga  4.B osztálya energia őrjárat keretében ellenőrizte az alsó tagozat mosdóinak, folyosóinak rendjét és energiafelhasználását.  Elkezdődött a tisztasági versenyünk is, kéthetente pontozzuk (Dobai Regina, Jurasitsné Lőrinc Ildikó, Fausztné Győrfi Tímea, Novák Anett tanító nénik) az osztályok tisztaságát, negyedévente jutalmazzuk a nyerteseket. Szeptember 30-án mézkóstolót rendeztünk, köszönjük Szentes Zoltán és Szentesné Miklós Hajnalka kisvejkei méhészek bemutatóját és támogatását, valamint Jászberényi Zoltánné és Vendég Edit szervezésben nyújtott segítségét! Külön köszönjük a technikai dolgozók, Simon Tibor, Schlitt Norbert, Sebestyén Rozália és Fábián Mariann munkáját!

Felső tagozatos tanulóink sem maradtak ki a programokból. A hetedik és nyolcadik évfolyamon a hitoktatókkal hittan óra keretében textilfilccel újra felhasználható vászontáskákat dekoráltak teremtésvédelmi tartalmakkal: Nem a Földnek van szüksége ránk, nekünk van szükségünk a Földre! / Nincs másik otthonunk! Vigyázzunk rá! / A zöld a menő!  Mindenki kedve szerint választhatott a megadott mintákból, és szebbnél szebb megoldások születettek. Reméljük, hogy még többször láthatjuk használatban a tanulóknál ezeket a vászontáskákat.
Bernadett néni felhívására az osztályokközösségek vállalásokat fogalmaztak meg, az ő köszönetét tolmácsoljuk az osztályoknak és a kollégáknak, hogy ilyen szép megoldások kerültek a hittanos hirdetőre:
„Öröm látni és olvasni, hogy kicsik és nagyok milyen felelősen és átgondoltan szeretnének cselekedni teremtett világunk javára. „Isten az, aki munkálja bennetek mind a szándékot, mind a cselekvést…” Fil 2,13“

***

Élő és éltető víz – Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség, Rácz Katinka írása

Teremtés hete a budapest-józsefvárosi evangélikus gyülekezetben

2022. október 2-án, a Teremtés hete keretein belül megtartottuk az idei év teremtésvédelmi ünnepét a Mandák-Házban. A vasárnapot 10.00 órai kezdetű istentisztelettel indítottuk, melyet Bolba Márta lelkész nő tartott. Ezt az önkéntesek által készített spenótos tészta követte, melyet ebédre fogyasztottunk. A nap további részében a ház kertjéből gyűjtöttünk gyógynövényeket és kezdetét vette a mesefoglalkozás. A mese, amelyet Rozsnyay Anna és Rácz Katinka meséltek a gyógyító víz erejéről szólt. A képzeletünkben egy-egy segítő és védelmező állat jelent meg, melyet később papíron körvonalaztunk. A nap folyamán növény és wc-tisztító bomba, illetve datolyás-répás energiagolyó készítésére volt lehetőség.

***

Zöld úton a babával – Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség, Bagi-Misják Petra írása

Teremtés hete a budapest-kelenföldi evangélikus gyülekezetben

2022. szeptember 24-én tartottuk meg gyülekezetünk Teremtés heti ünnepének első alkalmát, a „Zöld úton a babával” című előadásunkat és gyermekfoglalkozásunkat  teremtésvédelmi munkacsoportunk, a Kelenzöld szervezésében.

A közös éneklés után kisgyermekes családokkal beszélgettünk arról, hogyan csökkenthető a nehezen, vagy nem lebomló hulladék mennyisége az olyan háztartásokban, ahol kisbabákat, kisgyermekeket nevelnek. A két előadó, Inotai Dóra és Lőrincz Andi gyülekezeti tagjaink a saját maguk tapasztalatait, jól bevált praktikáit osztották meg a hallgatósággal. Segítettek eligazodni a mosható pelenkák fajtái között, mindenki kipróbálhatta, hogyan lehet a különböző fajtákat összeállítani. Beszélgettünk az előnyök mellett a hátrányokról, nehézségekről is, illetve a fentieken kívül egyéb babák gondozásával összefüggő területekről, ahol a hulladék mennyiségét kisebb energiabefektetéssel minimalizálni lehet. Amíg az anyukák, apukák az előadáson vettek részt, a nagyobb gyerekek házi, szárított zöldségekből készült, mesterséges adalékanyagok nélkül készült „vegetát” állíthattak össze, amelyeket saját dekorálású, mosható vászonzacskókban vihettek haza a foglalkozás végén.

Reméljük alkalmunkkal elősegítettük, hogy hallgatósághoz közelebb kerüljön az a szemléletmód, mely szerint mennyire fontos, hogy mindenki a maga módján, lehetőségeihez mérten hozzájáruljon teremtett világunk védelméhez.

***

Tanulni a gondoskodást – Büki Evangélikus Egyházközség, Simon Réka írása

Teremtés hete a büki evangélikus gyülekezetben

A Teremtés Hete ünnepsorozatához kapcsolódóan a büki gyülekezetben az élőlényekről történő gondoskodást tanító programot szerveztünk. A program keretében szobanövények szaporítását, ültetését, gondozását mutattuk be a résztvevőknek, akik otthonról hozott növényeiket is átültethették, szaporíthatták ebben a közösségben.

***

Hálával ültetni – Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség, Stermeczki András írása

Teremtés hete a kisapostagi evangélikus gyülekezetben

A 2022-es Teremtés Ünnepe hetében Kisapsotagon szeptember 25-én du. családi nap volt hálaadó istentisztelettel, ahol terményekkel és gyümölcskosarakkal adtunk hálát, valamint ezzel díszítettük az oltárt. Itt kerültek átadásra a virágmagok és zöldségmagok, valamint pár csemete is, melyeket elültetnek, ill, majd tavasszal együtt kísérjük figyelemmel a virágok szárba szökkenését. Az alkalmon mintegy 20 gyermek és szüleik voltak jelen. Ehhez kapcsolódott Dunaújvárosban is a Teremtés Ünnepe október 9-én, szintén terményekkel és gyümölcskosarakkal, valamint Ács Sándorné előadása mellett átadtuk a lecserélt energiatakarékos világítást is a templomban és a gyülekezeti teremben.

***

Noé modern kori bárkája? – Evangélikus Középiskolai Kollégium, Budapest, Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna írása

Teremtés hete az Evangélikus Középiskolai Kollégiumban

Az Evangélikus Középiskolai Kollégium idei Teremtés hete programsorozatában széles körű lehetőségekkel várta a diákokat.

A kollégiumi csoportvezetők csoportfoglalkozásokon követték a tematikus füzet témáit, így igen sokféle megközelítése alakult ki a Szent a hely, ahol állsz! kérdéskörének. Szó volt Magyarország természetes ásványvilágáról, nemzeti parkjairól, a növény és állatvilágáról, és a vizek védelméről.

Közös program volt a Noé itt vagy? című állatkerti látogatás, ahol a honi természet mellett a világ más tájainak flóráját és faunáját vizsgálták a diákok. Fontos kérdést feszegettek a látogatás alatt és az azt követő beszélgetésen: tekinthető-e modern kori Noé bárkájának az állat és növénykertek léte, munkája. Komoly vita alakult ki, az állatok tartásának körülményeiről és a megmentett és természetes élőhelyükre visszatelepített növény és állatfajok lehetőségeiről.

A hét színes program sorozatát egy izgalmas kahoot játék zárta, ahol a kollégisták 4 fős csoportokban versenghettek a héten érintett témákhoz kapcsolódó kérdésekben.  Az első 3 csoport diákjai, közösségi élményekre, moziba, szabadulószobába nyertek belépőjegyeket.

***

Kirándulás a világűrbe – Forrás Evangélikus Keresztyén Óvoda, Várpalota, Szőllősyné Lassu Zsuzsanna írása

Teremtés hete a Forrás Evangélikus Keresztyén Óvodában

A várpalotai Forrás Evangélikus Keresztyén Óvoda teremtés heti programján a középső és nagy csoportos gyerekekkel busszal Bakonybélbe utaztunk a Pannon Csillagdába, ahol képzeletben járhattunk a Holdon, a Marson. A palnetáriumban ismeretterjesztő mesét nézhettünk meg a világűrről, illetve a csillagokról. A gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg a bolygók neveivel, sorrendjükkel, tulajdonságaikkal.

Az oviba visszaérve megbeszéltük a látottakat, a sok csodát, a világűr hatalmasságát, a csillagok és az égbolt gyönyörűségét és, hogy mindez (is) Isten fenséges alkotása. Csak Ő képes mindent ilyen tökéletesre alkotni, formálni. 

Az út során megcsodáltuk az őszi színekben pompázó tájat, növényeket, nem feledve, hogy minden Isten műve, még az évszakok változása is. 

***

Az emlékezés és jövőbe tekintés fái – Győr-Ménfőcsanaki Evangélikus Egyházközség, Pongrácz Máté írása

Teremtés hete a győr-ménfőcsanaki evangélikus gyülekezetben

65 évvel ezelőtt rakták le templomunk alapkövét. Az ünneplő közösség erre az eseményre emlékezve és a jövőbe tekintve a hálaadó istentisztelet után a gyülekezet gyermekeinek segítségével két fát ültetett a templomkertbe.

Az ültetés egyben a Teremtés Hete rendezvénysorozat része is volt, melynek célja, hogy a gyülekezetek is felhívják a figyelmet a teremtett világ iránt érzett fokozott felelősség szükségességére. A faültetés kapcsán a nevelési szándék is előkerült, hiszen a gyermek istentiszteleten résztvevő hittanosok és óvodások is segítették a fák ültetését. A játszótér mellett emelkedő norvég juharok pedig újra és újra emlékeztetni fogják az evangélikus fiatalokat a fák ültetésének gyönyörű pillanatára.

***

Mindenki a maga órájában – Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, Pápa, Böröczkyné Dózsa Lívia írása

Teremtés hete a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában

A Teremtés hetén iskolánk osztályai különböző programokon vettek részt a teremtett világ védelmének témájában.

Negyedik osztályosaink láthatatlan színházban jártak, ahol a teremtéstörténetet élhették át, majd a hallottakat gyurmázás segítségével tették láthatóvá.

Hatodikosaink és a Konyhatündér tagjai egészséges ételeket készítettek, amelyeket iskolánk minden tanulója megkóstolhatott.

Ötödik osztályunk egy állatmenhelyre látogatott.

Fotópályázatot hirdettünk „Az ég teremtményei” témában.

“Élő kövek” kiállítást rendeztünk tanulóink kedvenc köveiből.

Hangszereket készítettünk a természetben található anyagokból, és újrahasznosítással.

Technika órán bevásárlótáskákat készítettünk.

Több osztályunk szervezett családi napot. Jártak Farkasgyepűn, Csurgókúton, Sopronnémetiben.

 Harmadik osztályosainknak gyalogtúrát szerveztünk a Tapolcafő Forrás tanösvényhez, amely során játékos feladatokon keresztül tanulhattak a természet megfigyeléséről, védelméről diákjaink. A kirándulás a tapolcafői evangélikus gyülekezet meglátogatásával ért véget. Ugyanezt az útvonalat felsőseink kerékpárral járták be.

 A veszprémi Roll Natural Egyesület, melynek fő célja Földünk védelme, a természet és környezet, a kulturális értékek megóvása változatos programokkal és szolgáltatásokkal, két osztályunknak tartott előadást. Egyik témája a zaj és fényszennyezés, a másiké pedig a globális felmelegedés, és az üvegházhatás következményei voltak.

Hetedikeseink szófelhőket készítettek informatika órán a teremtett világ témájában. A felső tagozatosok rajzóráinak középpontjában is ugyanez állt.

Az elsősökkel madárhangokat hallgattunk, a másodikosok élménysétán vettek részt, és az iskola udvarát is virágosítottuk. Délutáni foglalkozások keretében kézműveskedtünk az újrahasznosítás jegyében. Lelki házat építettünk a negyedik osztályban.

Ezen a héten Istennek a teremtésben adott ajándékaira figyeltünk szinte minden tanórán, kiemelve felelősségünket, amelyet emberként, a teremtett világ rendjének megőrzésére kaptunk.

***

Egymástól tanulni – Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Zsóri-Ments Orsolya írása

Teremtés hete a Kőszegi Evangélikus Iskolában

A Kőszegi Evangélikus Középiskola és a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium diákjai közös kiránduláson vettek részt. A Kőszegi-hegységben tett túra során a teremtés heti imaösvényt végigjárva igyekeztünk a teremtett világ hangjaira figyelni, és élményeiket, tapasztalataikat megosztva egymástól is tanulni a minket körülvevő világban ránk váró feladatokról.

***

Virágzó gyülekezetért – Nagyvelegi Evangélikus Egyházközség, Szemerei Gábor Benjamin írása

Teremtés hete a nagyvelegi evangélikus gyülekezetben

Egy virágzó gyülekezetért dolgoztak a nagyvelegi evangélikusok. Az összejövetelünk célja az volt, hogy a rendezett udvarban új virágoskerteket létesítsünk, amelyek a Teremtő Urat dicsérik. Közel húszan meg is jelentek az alkalmon, köztük tenni akaró szülők és gyerekek. Gyönyörű napsütéses időben egy egész délelőttöt együtt tölthettünk és miközben bográcsban készült az ebéd, megszépült az udvar.

***

Gondos kertészkedéssel minden teremtményért – Nyáregyházi Evangélikus Leányegyház (Monori Egyházközség), Lipót Zsolt írása

Teremtés hete a nyáregyházi evangélikus gyülekezetben

Alkalmunk célja gyülekezeti udvarunk zöldítése volt. Teremtés hete alkalmából gyümölcsfákat (1 db körtefa, 1 db szilvafa, 2 db fügefa), cserjéket, rózsákat ültettünk gyülekezetünk udvarára. Előző években már sikerült néhány gyümölcsfát beszereznünk, de sajnos ebből igyekezetünk ellenére néhány kipusztult. Ezeket most sikerült pótolnunk. A gyümölcsfákon kívül 13 db rózsával és 3 db kecskerágóval szépítettük udvarunkat, Igyekezetünk mihamarabb megvalósítani az ültetéseket a hideg, fagy beállta előtt. A biztos gyökerezés miatt földlabdás növényeket vásároltunk és szerves trágya granulátummal kevertük a talaját. Az ültetés közben sok vízzel igyekeztünk segíteni a növényt. Úgy terveztük, hogy a gyülekezet összes hadra fogható férfija jelen lesz az alkalmon, de sajnos két testvérünk megbetegedett, a harmadiknak pedig dolgoznia kellett, igy amúgy is szűk létszámú gyülekezetben hárman maradtunk a munkálatokra. Lelkész úrral Sánta Józseffel és egy monori ifissel Viktorral együtt 2022.10.22-én 08:30-tól 12:00-ig sikerült elültetnünk és kikaróznunk mindent. Hála Istennek jó időnk volt a kertészkedésre, igy jó kedvvel telt el az alkalom. A rózsák sokasága tükrözi Luther-rózsa jelképünk fontosságát, az evangélikusság erejét. A gyümölcsfák ültetése pedig Luther Márton idézete szerint is szükséges, hiszen a fák ültetésével a Föld tisztulását segítjük. „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.“

A zöldítés hatására az udvar kinézete esztétikailag szebb lett. A gyülekezeti tagok komfort érzete jobbá válik. A természetvédelem szempontjából a zöldítés hatására a levegő tisztább lesz, az élőlények számára élőhelyek kerülnek biztositásra.

***

Egészségesen enni és lenni – Pilisi Evangélikus Egyházközség, Kárnyáczki Eszter írása

2022. szeptember 30.-án egy mozgalmas, információkkal és finomságokkal teli ifi alkalmon ehettek részt az érdeklődők Pilisen. Előszőr virágoka ültettünk a gyülekezet udvarán, majd Dr. Tőzsér Berta, házi-és életmód orvos tartott előadást. Az előadásban az egészséges életmód 6 alappilléről hallhattunk, személyre szabva a 16-21 éves korosztály számára. Táplálkozás, mozgás, függőségek, stressz, alvás, szociális kapcsolatok. Az előadás után beszélgetés is kialakult, ahol a fiatalok a kérdéseikre is választ kaphattak. Utána közösen vegán, cukor mentes vacsorát készítettünk. Humusz, avokádókrém, és kesusajtkrém készült. Édességnek kétféle energia golyó (banános és répás) készült és friss gyümölcsök is az asztalra kerültek. Mindenki meg kóstolta a közösen készült ételeket, és ez már nagy eredmény.

***

Imaösvényen a vasárnapi istentiszteletre – Répcelak-Csánigi Evangélikus Egyházközség, Baranyay Bence írása

A Répcelak-Csánigi Evangélikus Egyházközségben a „Halld meg a teremtmények hangját!” tematikát a hétközi alkalmainkon dolgoztuk föl. Egyik délelőtt a Százszorszép Óvoda nagycsoportosai látogattak el a gyülekezeti udvarra egy foglalkozásra és a kertben lévő nagy gesztenyefa terméseinek összegyűjtésére, melyekből gesztenyefigurák készültek. Sokak elmélyülését segítette az az imaösvény, melyet a templom mögötti kertben, a gyümölcsösünk kerítésén és a templom párkányán helyeztünk el. Az állomások során meghallhattuk a teremtmények hangját és rajtuk keresztül a Teremtő megszólítását. Az imaösvény gyülekezeti tagjaink elmondása szerint valódi készülést jelentett a vasárnapi hálaadó istentiszteletre, mely során a teremtés hetének imádságát imádkozva és az állomásokra reflektálva, igehallgató és úrvacsorai közösségben, a feldíszített oltár előtt dicsértük Teremtő Urunkat.

***

Klímanócskák jártak az óvodában – Szegedi Pitypang Evangélikus Óvoda, Lévai Tamásné írása

Teremtés hete a Szegedi Pitypang Evangélikus Óvodában

Somvirág-somvirág dallal képzeletbeli kirándulásra indultunk. Megbeszéltük, hogy a hátizsákunkba mit szükséges, és mit nem szükséges beletenni.

A csoportszoba szőnyegén egy tó várt bennünket, benne a védett állatok palackból elkészítve: Hód, Vidra, Fekete gólya, Kanalas gém, Kócsag

Sajnos azonban a tó tele volt szeméttel, ehhez kapcsolódóan egy mesén keresztül, a gyerekek az ott élő állatok szemszögéből láthatták, milyen káros a számukra a szennyezett víz.

A mesén keresztül megismerkedhettek a gyerekek az állatok minden napjaival, a klímavédelem fontosságával.

Az ismereteket, a gyerekek életkori sajátosságaihoz közel álló báb, „Klímanócska ”segítségével sajátították el.

Együtt beszélték meg a báb kérdései alapján mi az ami árt a természetnek:

 • Gombát, virágot nem tépünk, szedünk le
 • A Katicabogárnak, pillangónak árt, ha a szárnyát fogdossuk
 • A csigákat, gilisztákat ne bántsuk, hagyjuk őket az élőhelyükön
 • A kacsákat nem szabad kenyérrel etetni

Ismereteiket piktogramos képekkel, is megerősítették, szétválogatva mit szabad, és mi az ami árt a természetnek.

A foglalkozás mikro csoportosan folytatódott 5 különböző lehetőség közül választhattak a gyerekek:

 1. Az asztalon elhelyezett terepasztalon, a tóban, sajnos a halakat rengeteg szemét vette körül. Csipesszel kellett a sok szemetet kiszedni a tóból, kitisztítva a halak élőhelyét
 2. Papír Piri, Fém Fanni, Komposzt Kata, Palack Peti, és Üveg Ödön kiszínezése, felragasztása a szelektív hulladékgyűjtő papírdobozokra
 3. Folyami rákok festése, barkácsolása színes karton, és WC guriga segítségével
 4.  Hulladékválogatás szelektív kukákba: Papír, Fém, Komposzt, Műanyag palack, Üveg szétválogatása
 5. Az öltözőben egy gyönyörű pipacs réten számosság alapján kupakok gyűjtése

Ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtés körében a „Hódhuncutka” játék mélyítette el a nagycsoportos gyermekek feladattudata, szabálytudata sokat fejlődött. A környezettudatos szemlélet kialakításában az egész életen át tartó tanulás igényét és képességét kiemelt feladatunknak tartjuk.

Az alkotóképesség, az önkifejezés fejlesztéséhez a barkácsoló, vizuális tevékenység sokszínű lehetőséget biztosított. Megfigyelhető volt korcsoportonként a tér-forma, színképérzet gazdagodása. A visszahúzódó, szorongó kiscsoportos gyermekek is aktívan részt vettek a rajzolgató, színezgető,  tevékenységekbe, ezáltal segítve önbizalmuk fejlődését.

A foglalkozás változatos eszközöket, munkaformákat helyezett előtérbe, életkoruknak megfelelően élményszerű ismereteket kaptak a klímavédelemről.

Az előadó esztétikus, természetbarát, természetes anyagokból készült eszközöket használt a foglalkozás megvalósítása során.

 Nevelői célja volt, hogy minden gyermek valamilyen módon az ábrázolással, barkácsolással kapcsolatba kerüljön, ilyen módon is megerősítve a hallott ismereteket.

 Bátran, örömmel alkottak, játszottak, tevékenykedtek, megfigyelhetők voltak a gyermekek egymás iránti segítő, megértő, elfogadó megnyilvánulásai. Az előadás magával ragadta a gyerekeket, az egyik kisfiú az alváshoz használt teknősbékáját hozta be, a tó állatvilágának gyarapításához.

A gyermekek pozitív érzelmi viszonyát megerősítette a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, hozzájárult a gyermekek erkölcsi szokásainak helyes megalapozásához. A természeti megfigyelések során pedagógiai cél az volt, hogy vegyék észre közvetlen környezetük élővilágának szépségét. A foglalkozás során felismerték a gyerekek az alapvető környezetvédelmi törvényszerűségeket.

 Tudatosodott a gyerekekben az ember és a természet kapcsolata, egymásra utaltsága.

A képzeletbeli kirándulás során a gyermekek között nem alakult ki konfliktus, együttműködőek, érdeklődőek, fogékonyak voltak a téri tájékozódás, a kommunikációs készségük fejlesztésére is rendkívül sok lehetőség volt.

Mindannyiunknak nagy élmény, tanulási lehetőség volt ez a délelőtt.

***

Menedéket nyújtó bárka – Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, Karner Anikó írása

Teremtés hete a budapesti Sztehlo Gábor Általános Iskolában

Minden tanévben van iskolánkban projekthét – mindig valamilyen Bibliai vagy egyházi tematikához köthetően. Ebben a tanévben – mivel tavaly ismételten elnyertük az Ökoiskola címet – úgy gondoltuk, hogy a természet, az állatok kerül fókuszunkba, így adta magát a Noé téma.

A megvalósulás a következőképpen történt az alsó és felső tagozatban egyaránt:

 • állatkerti látogatás – foglalkozásokon való részvétellel
 • osztályonként Noé bárkájának elkészítése és benépesítése állatokkal, dekoráció készítése
 • projektbemutató
 • közös teremtésistentisztelet

***

Ember tervez a Teremtés hetére – Tengelici Evangéikus Egyházközség, Füller Tímea írása

Teremtés hete a tengelici, a pusztahencsei, a kölesdi és a kistormási evangélikus gyülekezetekben

Ahogy lenni szokott, ember tervez, Isten végez. Legalábbis nálunk mindig ez a helyzet. 

Már a tervezésnél is másképp lett minden…

Lett egy ovis teremtésvédelmi zenés-mesés alkalom, ahol a gyerekekkel helyi termelőktől kapott alma, répa, szőlő nasizás volt. Sajnos, itt a sofőr bácsi beteg lett, úgyhogy végül nem ők jöttek a templomhoz, hanem én mentem az óvodához a fél autónyi cuccal. A gyerekhangszerek és a gitár muzsika mellett jót beszélgettünk, szép alkalom volt. 

Aztán a könyvtárban tartottunk egy teremtésünnepi nyílt alkalmat. Azért ott, hogy aki hozzánk nem jönne el, az is ott tudjon lenni. És így is volt. Nagyon szépen összegyűltek a gyerekek, kísérők. Itt szerettünk volna helyi almalevet szürcsölgetni, ami nem sikerült, mert az almázó családnál egy betegség miatt mindenki le volt robbanva, és nem készültek el akkorra a tasakokkal. Helyette a saját kertünkből szedett répából, ajándékba kapott birsből és szőlőből készítettem smoothi-t a résztvevőknek, ami nagyon népszerű volt.

A templomba meglepően és meghatóan sokan jöttek el. Különösen nagy sikert persze a sok gyerek aratott. Őket fotózta mindenki. Dehát ez így is van jól. Itt minden résztvevő kapott egy kis üveg mézet. Igazi üveg és helyi méz. Visszaváltható és újratölthető a tengelici méhészetben.

***

Madárbarátsággal – Tordas-Gyúrói Társult Evangélikus Egyházközség, Bence Zsófi Anna írása

Teremtés hete a tordasi evangélikus gyülekezetben

A tordasi gyülekezet vidám madárbarát délutánnal ünnepelte a Teremtés hetét: madárodúkat és cinkeeleséget készítettünk. Az időjárás kegyes volt hozzánk, így a temlpomkertben tudtunk fúrni, faragni, kavarni és gyömöszölni és minden korosztály megtalálta a neki kedves feladatot. A kamaszfiúk lelkesen fűrészeltek kézzel és dekopírfűrésszel, fúrták a lyukakat a madárodúkra, az apukák segédkeztek az alkatrészek összecsavarozásánál, a kisfiúk ügyesen lekenték az elkészült odúkat lenolajjal, a kislányok keverték a magkeveréket és porciózták a muffinformákba, az anyukák pedig vágták az almát, és húzkodták a gyerekekre a pulóvereket… 

Mindezek eredményeként pedig “madár szemszögből” felkészülten néznek a családok kertjei és a templomkert a tél és a tavasz elé, eleség és fészkelési lehetőség várja a kis szárnyasokat.

***

A közösségek híradásainak listáját október végéig folyamatosan frissítjük.