MEE 1+1% Teremtésvédelmi akció felhívás

Szeretettel hívunk minden evangélikus közösséget, hogy csatlakozzatok az idei egyházi és civil 1% felajánlások gyűjtéséhez helyi környezetjavító akciók szervezésével!

A jelentkezést meghosszabbítottuk 2023. március 21-ig.

Van a közeletekben, környezetetekben olyan hely, ahol esetleg bántóan sok az eldobált hulladék és jó lenne megtisztítani? A patakpart, a játszótér környéke, a szomszéd utca vagy a faluvége? Szedjük össze a szemetet együtt és egyszerre! Közösségben könnyebben megy!

Amit ajánlunk:

  • A hulladékgyűjtési akció megszervezéséhez segédlet, ötletek és tanácsok;
  • Hirdetéshez plakát és elektronikus hirdető anyagok;
  • Néhány pár munkakesztyű – ami szemétszedés után is használható majd még;
  • Szemeteszsákok.

Amit kérünk:

  • Regisztráljátok a közösségeteket az idei 1+1%-os akcióba résztvevőnek, és szervezzetek közös hulladékgyűjtő napot a húsvét utáni hétvégék (hetek) bármelyikén;
  • Ha tetszik válasszatok kiegészítő közösségi programot akár szabadon, akár az alábbi ajánlásokból;
  • Fényképezzétek le az eseményt vagy amikor végeztetek, az összegyűjtött zsákokat és a hős munkásokat, és küldjétek el a fényképeket nekünk az akciót követő 5 napon belül!

Csatlakozzatok Ti is az országos akcióhoz a jelentkezési űrlap kitöltésével!

Hogyan tehetjük teljessé a napot és az élményt? Ha a szemétszedésen túl is van kedvetek és lelkesedés további akciókhoz vagy közösségi programhoz, válasszatok az alábbi javaslatok közül:

  • A hulladékgyűjtés területén – amennyiben a zöld övezet engedi és kívánja – a növényállományt is javíthatjátok, például ültetéssel vagy gondozással.
  • Szervezhettek közösségi étkezést – esetleg közös főzéssel –, szeretetvendégséget a templom környékén vagy pikniket a megtisztított területen a hulladékgyűjtésben résztvevő, jómunkában fáradozó önkéntesekkel.
  • Jó lenne megoldani, hogy a megtisztított terület tiszta is maradjon a jövőben? Igény és lehetőségek szerint a helyi önkormányzat és / vagy a helyi hulladékgazdálkodó szervezet bevonásával, a velük való együttműködés keretében avassatok hulladékgyűjtő edényeket (és / vagy) figyelemfelkeltő táblákat. (Például, de nem kizárólag: „Ez a patakpart közös kincsünk, és környezetünk tisztasága jó létünk forrása, kérjük, te is dobd ki a szemetedet a hulladékgyűjtőbe!”)
  • Ha a közösség együtt van, tarthattok gyülekezeti napot. Például gyerekfoglalkozásokkal, teremtésvédelmi vagy környezetvédelmi érzékenyítő előadással, közös filmnézéssel vagy beszélgetés szervezésével a résztvevő közösség részére.
  • Fontos a hálás szív! Tarthattok hálaadó áhítatot vagy szabadtéri istentiszteletet az akcióban résztvevő gyülekezeti közösségnek.
  • Van saját és egyedi ötletetek, ami jól működik a közösségetekben vagy valami újat szeretnétek kigondolni? Gyűljetek össze előre és találjatok ki a hulladékgyűjtő akció mellé további közösségi eseményt.

És ha esetleg nálatok teljesen tiszta a környéken minden, akkor se bánkódjatok – nagy dolog, ha ilyen rendes mindenki! –, és így is csatlakozhattok a kampányhoz egyéb közösségi program szervezéssel.

Csatlakozzatok ti is az országos akcióhoz 2023. márius 21-ig, és hirdessük együtt:

Környezetben, közösségben melletted vagyunk – lélekkel, ismerettel!

***

Az akciót a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója megbízásából az Ararát Teremtésvédelmi Munkaág koordinálja. Kérdések esetén forduljatok hozzánk bizalommal: arterm@lutheran.hu