Szolgáltass igazságot közel és távol

World Council of Churches ECO-School 2023 – Slezák Bence beszámolója

2023. november 11. és 18. között részt vehettem a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkaágának támogatásával az Egyházak Világtanácsának idei Ökoiskolájában. A Krétai Ortodox Akadémián tartott képzés keretében megismerkedhettünk egymással a résztvevőkkel, valamint betekintést nyertünk a helyi kultúrába és hitéletbe.

A képzési hét témája a klímaválság, és annak különböző aspektusai voltak, különös tekintettel az ivóvíz- és élelmiszerellátás egyenlőtlenségeire. Az ökumenikus képzésen nem csak az egyházaink színeiben jelentünk meg, hanem ebben az évben európai és észak-amerikai egyházakból érkező résztvevők vettek részt, (Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Csehország, Finnország, Görögország, Kanada, Magyarország, Németország, Svájc, Svédország) akik a globális északi féltekét képviselték, míg az előző években a globális dél országai kaptak reprezentációt.

Ebből kifolyólag, a beszélgetések során nagyon sok szó esett a kiváltságos helyzetünkről, valamit annak a lehetőségeiről, hogyan tudnánk többet tenni. Beszéltünk többek között a környezetünk biodiverzitásának fenntartásáról, a felelősebb fogyasztásról, az ivóvizeink privatizálásának problémájáról, valamint az érdekképviselet lehetőségeiről. Az adatok, amikkel szembesültünk, mindenképpen arra mutatnak rá, hogy a környezeti katasztrófa mérsékléséhez rendszerszintű változtatásokra van szükség, amelyeket intézményeinkben tudunk kezdeményezni.

A képzés végére megfogalmaztunk egy közös nyilatkozatot és kérelmet, melyet az egyházainkhoz, és az országos döntéshozókhoz intézünk. Ebből emelnék ki néhány gondolatot:

“Felkészültünk arra, hogy ellenálljunk a jelenlegi rendszernek és paradigmának, amelyet az a gazdasági rend határoz meg, amely lehetővé teszi és felhatalmazza a világunk iparágazatait arra, hogy károsítsák az éghajlatot, az élelmiszerellátást, az ivóvizet és az egészséget.”

“Tisztában vagyunk az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldások költségeivel, de a környezeti jólétünk és az éghajlatváltozás figyelmen kívül hagyásának ára sokkal magasabb.”

“Hívjuk a közösségeinket, hogy szolgáltassanak igazságot azoknak, akik közel és távol vannak tőlünk!”

“Hívunk a nemzetközi érdekvédelmi (jeles) napok megtartására, felismerve, hogy nem tudunk igazságot teremteni anélkül, hogy a hatalommal szemben az igazságot képviseljük!”

“Hívunk az erőforrások megosztására, kertek építésére, vízellátás biztosítására, közösségi étkezések szervezésére és a helyi igazságosság egyéb formáira!”

“Végezetül, mi, a 2023. évi Ökoiskola követei felszólítjuk a hatalmi intézményeinket, a hitközségeinket és az Egyházak Világtanácsát, a válaszadásra, hogy tájékoztassanak minket arról, hogyan kívánnak érdemi változást elérni az igazságosság érdekében.”

A teljes szöveget az alábbi linken keresztül lehet elérni: https://www.oikoumene.org/news/wcc-eco-school-releases-declaration-calling-for-climate-justice-transition-to-green-energy

A képzést folyományaként minden résztvevő leadott egy pályázati tervezetet, amely alapján megpróbáljuk a helyi közösségeinket fejleszteni a fenntarthatóbb étkezés és ivóvízfogyasztás jegyében. A projektemmel a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség fejlesztésére pályáztam, ahol a gyülekezeti étkezést és egyéb fogyasztási szokásokat igyekszem fenntarthatóbbá tenni, felelős forrásból származó alapanyagok beszerzésével, és a növényi alapú étrend általánosabb bevezetésével.

A pályázatok elbírálásától függetlenül, a jövőben is tervben van a kapcsolattartás a résztvevők és a szervezők között, ugyanis amellett, hogy az Egyházak Világtanácsa  fontosnak tartja a klímaigazságosság-projektek támogatását, mi is felismertük, hogy nem elégséges az egyéni életmódváltás, hanem hálózatban kell gondolkodni ahhoz, hogy a kezdeményezéseink valódi eredmény érhessenek el.

A hetet közös faültetéssel zártuk az Akadémia területén, abban a reményben, hogy egyszer majd együtt szedhetjük le róla az érett gyümölcsöket.

Slezák Bence írása.
A fotók forrása: World Council of Churches.